I dziś mam dla was, właśnie taki przepis, może przyda się na święta?

Składniki na spód ciasta:
- mąka krupczatka 300 g
- mąka ziemniaczana 30 g
- sól szczypta
- cukier puder 100 g
- masło 150 g
- żółtka jajek 2 szt
- zimna woda około 1 łyżki
Składniki na masę serową:
- twaróg półtłusty 1 kg
- jajka 5 sztuk
- masło 100 g
- cukier puder 250 g
- laska wanilii jedna sztuka
- skrobia ziemniaczana 30 g
Dodatkowo:
- ulubione owoce do dekoracji
- migdały w płatkach.
Wykonanie:
Ze składników „na spód” wyrabiamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż formę (ja wykładam ciastem po samą górę tortownicy) i piecz 15 minut w 180 st. C.
Twaróg przepuść przez maszynkę dwa razy. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem (200 g).
Dodawaj po kolei, ucierając ziarenka z wanilii, skrobię, po jednym żółtku i porcjami twaróg.
Ubij jajka, pod koniec ubijania dodaj 50 gram. cukru pudru. Dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Wlej na upieczony i wystudzony spód. Piecz około godziny w 180 st. C.
Wystudzony sernik dekorujemy owocami i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz