środa, 21 grudnia 2016

Przepis na sernik z owocami.

Kocham sernik. To chyba jedyne ciasto, które smakuje mi w każdej wersji i z każdymi dodatkami. A najbardziej lubię „czysty” sernik, bez dodatków, ale podawany z owocami.

I dziś mam dla was, właśnie taki przepis, może przyda się na święta?







Składniki na spód ciasta:



  • mąka krupczatka 300 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • sól szczypta
  • cukier puder 100 g
  • masło 150 g
  • żółtka jajek 2 szt
  • zimna woda około 1 łyżki


Składniki na masę serową:

  • twaróg półtłusty 1 kg
  • jajka 5 sztuk
  • masło 100 g
  • cukier puder 250 g
  • laska wanilii jedna sztuka
  • skrobia ziemniaczana 30 g

Dodatkowo:

  • ulubione owoce do dekoracji
  • migdały w płatkach.


Wykonanie:

Ze składników „na spód” wyrabiamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż formę (ja wykładam ciastem po samą górę tortownicy) i piecz 15 minut w 180 st. C.
Twaróg przepuść przez maszynkę dwa razy. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem (200 g).
Dodawaj po kolei, ucierając ziarenka z wanilii, skrobię, po jednym żółtku i porcjami twaróg.
Ubij jajka, pod koniec ubijania dodaj 50 gram. cukru pudru. Dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Wlej na upieczony i wystudzony spód. Piecz około godziny w 180 st. C.
Wystudzony sernik dekorujemy owocami i posypujemy migdałami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz